Logo Science Café Leiden

Terugblik

16 maart 2010: Nanobiologie, nieuwe mogelijkheden op de grens van nano en bio.

Op dinsdag 16 maart was het dan zo ver, de Nanokaravaan deed Leiden aan. Na Nijmegen met “Kansen en risico’s voor gezondheid en economie”, Rotterdam met “biologische nanomachines: zien is geloven!” en Deventer met “Nanodeeltjes in het milieu. Zijn er echt risico’s”  was het nu beurt aan Leiden met: “Nanobiologie, nieuwe mogelijkheden op de grens van nano en bio”

Bekijk hier de videoregistratie of lees het verslag ...

sprekers:

  • Prof. Cees Dekker (TU Delft)
  • Prof. Jos van den Broek. - Wetenschapscommunicatie Univ. Leiden (Discussieleider)

28 september 2010: Rekenen op school; nog net als vroeger?

Rekenen is een belangrijke vaardigheid waar iedereen zijn hele leven veel profijt van heeft. In de media komt regelmatig naar voren dat de rekenkwaliteit van kinderen en jongeren achteruit gaan. Is dit echt zo of zijn onze eisen hoger dan voorheen? Of is het hoofdrekenen misschien zelfs achterhaald? De basis voor het rekenen leren we als we jong zijn. Hoe wordt er tegenwoordig rekenles gegeven? Is het aantal uren rekenonderwijs niet voldoende? Of moet er gekeken worden naar de lesmethodes? Zijn de makkelijk voorhanden zijnde rekenmachientjes (op o.a. mobieltjes) de boosdoener?

Lees hier het verslag

sprekers:

  • Dhr. Jan van de Craats (Wiskundige, Universiteit van Amsterdam)
  • Ronald Keijzer (Freudenthal Instituut, Universiteit van Utrecht en lector Hogeschool IPABO Amsterdam)
  • Prof. Jos van den Broek. - Wetenschapscommunicatie Univ. Leiden (Discussieleider)

17 oktober 2010: Zelfbeeld

Hoe stellen wij ons zelfbeeld samen? Welke delen in de hersenen spelen daar een rol bij? Hoe zit het met het zelfbeeld door de eeuwen heen en hebben sociale media invloed? Deze, en vele andere, vragen vormden de rode draad op deze wetenschapszondag. Een middag met zelfbeeldactiviteiten, installaties, lezingen, muziek en poëzie.

Lees binnenkort het verslag

 

2 november 2010: Kernenergie

Weinig onderwerpen zijn maatschappelijk zo controversieel als kernenergie. Na de anti-kernenergie jaren ‘80 en ‘90, lijkt kernenergie aan een opleving te zijn begonnen. De voordelen zijn helder, geen CO2 uitstoot, relatief goedkope energieproductie en langdurige aanwezigheid van grondstoffen uit stabiele landen. Nadelen zijn er ook, waarvan de opslag van het afval en de veiligheid de bekendste zijn. Wat zijn de alternatieven? Door nieuwe vondsten blijven de oliereserves redelijk op peil en kolen, waarvan volgens de huidige voorspellingen voldoende voorraden zijn, staan door nieuwe technieken weer in de belangstelling. En duurzame oplossingen als wind, zon en waterkracht? De keuze van het nieuwe VVD/CDA kabinet vóór kernenergie maakt het onderwerp weer actueel.

Lees binnenkort het verslag

sprekers:

  • Behnam Taebi (Techniekfilosoof TU Delft)
  • Prof. Jos van den Broek. - Wetenschapscommunicatie Univ. Leiden (Discussieleider)

30 november 2010: ADHD

Je gedachten gaan van de ene naar de andere, waardoor je het niet door hebt dat iemand tegen je praat. Je hebt moeite je aandacht vast te houden, of je bent soms wat druk? De conclusie is dan vaak snel getrokken: je hebt dus ADHD, Attention Deficit Hyperactivity Disorder? Maar daar hebben we allemaal toch wel eens last van? Wat maakt iemand dan een ADHD-er en een ander niet?

Lees hier het verslag

sprekers:

Email ons | ©2010 Science Café Leiden | Disclaimer & Colofon