Logo Science Café Leiden

Terugblik

23 januari 2007: Groene versus witte spelling

Eind 2006 brandde, door het uitkomen van de Witte Spelling en het Groen-Witte boekje, de discussie over de Nederlandse spelling weer in alle hevigheid los. Ook de Volkskrant nam expliciet stelling tegen de Groene Spelling. In hoeverre is er ooit consensus te bereiken over de te gebruiken spelling, of moeten we dit maar niet meer proberen na te streven.

sprekers:

  • Wouter van Wingerden, taaladviseur bij het Genootschap Onze Taal
  • Paul Arnoldussen: schrijver en journalist (discussieleider)

27 februari 2007: Liefde is mijn verslaving

M.b.v. meegebrachte flesjes feromonen probeerde de gastspreker het publiek in de juiste stemming te brengen om zich aldus meer aangetrokken te voelen tot medebezoekers. Bij varkens werkt het net zo: een vrouwtjesvarken dat vruchtbaar is scheidt een stofje af zodat alle mannetjesvarkens wel wat meer met haar willen dan door de modder rollen. Verliefdheid wordt vooral in ons onderbewuste opgewekt, door allerlei stofjes en mechanismen waar we zelf weinig invloed op kunnen uitoefenen. Het werkt als een soort verslaving, doordat er echt fysische effecten in de hersenen optreden die ons een prettig gevoel bezorgen.

spreker:

  • Focko Rommerts, Universitair hoofddocent Medische Faculteit Erasmus Universiteit Rotterdam

27 maart 2007: Anti-symmetrie versus symmetrie

In de natuur en het heelal om ons heen zijn de meeste dingen symmetrisch: de natuurwetten, ook de richting van de tijd kan in principe gewoon worden omgekeerd. Elk stuk van het heelal ziet er in principe hetzelfde uit, en het maakt ook niet uit in welke richting je kijkt. Maar de meeste talen op aarde zijn duidelijk anti-symmetrisch: 'ik slacht een varken' is gelukkig iets heel anders dan 'een varken slacht mij'. Waar komt dit verschil vandaan? En wat vertelt het ons over het ontstaan van talen?

sprekers:

  • Crit Cremers: universitair hoofddocent Letterenfaculteit (Univ. Leiden)
  • Vincent Icke: hoogleraar astrofysica (Universiteit Leiden) en bijzonder hoogleraar kosmologie (Universiteit van Amsterdam)

24 april 2007: Impact van de Wet archeologische monumentenzorg

sprekers:

  • Chrystel Brandenburg, stadsarcheoloog van Leiden
  • Boudewijn Goudswaard, oprichter en directeur van Past2Present- ArcheoLogic
  • Willem Willems, hoogleraar provinciaal-Romeinse Archeologie (univ. Leiden), decaan Facuteit der Archeologie (univ. Leiden), hoogleraar internationaal erfgoedmanagement (univ. Leiden)

22 mei 2007: RFID chips

Radio frequency identification (RFID) (Identificatie met radiogolven) is een methode om van een afstand informatie op te slaan en te lezen van zogenaamde RFID-"tags" die op of in objecten zitten. RFID biedt de mogelijkheid om aan massale monitoring te doen, inclusief het volgen van mensen door RFID-tags in hun kleren, of het ontdekken van de inhoud van huizen door naar aanwezige RFID-tags te kijken. Voor bedrijven hebben RFID chips duidelijke voordelen, o.a. in de logistieke sector. Er schuilt echter ook een groot gevaar, en wel op het gebied van jullie en onze privacy.

spreker:

  • Bart Schermer, secretaris van het RFID Platform Nederland, privacyjurist bij ECP.NL, het Platform voor eNederland.

26 juni 2007: Sport & doping

Doping lijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met sport. De toenemende prijzengelden en lucratieve sponsorcontracten brengen sporters (te) vaak in de verleiding hun eigen prestaties kunstmatig te willen verbeteren. Met name in de wielersport en de atletiek lijkt doping onuitroeibaar, maar ook in andere sporten steekt het af en toe de kop op. Kan dit probleem ooit opgelost worden? En zo ja, hoe?

sprekers:

  • Hidde Haisma, hoogleraar therapeutische genmodulatie (Rijksuniversiteit Groningen)
  • Herman Ram, directeur dopingautoriteit
  • Richard Plugge, hoofdredacteur Sportweek

25 september 2007: Kinderen als proefkonijn voor medisch onderzoek

Er zijn meer dan 200 geneesmiddelen in ontwikkeling voor gebruik bij kinderen. Onderzoek bij volwassenen is niet zondermeer vertaalbaar en bijvoorbeeld dosering kan nu niet goed worden uitgezocht voor kinderen. Iedereen wil echter wel juist bij kinderen een optimale en zo veilig mogelijke behandeling. De huidige Nederlandse wetgeving (WMO) beperkt onderzoek te veel volgens de voorstanders van verruiming van de onderzoeksmogelijkheden. Moeten en mogen we wachten tot in het buitenland alles is gedaan ? Kinderen zijn veel gevoeliger (en niet mondig) voor onderzoeksaktiviteiten met een mogelijk blijvende invloed op de emotionele ontwikkeling. Deze specifieke “schade” bij kinderen moet zeer ernstig worden genomen.Welke toenadering tussen beide standpunten is mogelijk?

lees meer ...

sprekers:

  • Adilia Warris, kinderarts-infectioloog (Nijmegen)
  • Ghislaine van Thiel, onderzoekster medische ethiek (Utrecht)
  • Koos Burggraaf, klinisch farmacoloog in Leiden (discussieleider)

21 oktober 2007: Het klimaat: een discussie waard?!

Wat is precies de boodschap van Al Gore en andere klimaatwetenschappers? Hebben zij uberhaupt gelijk? En wat zeggen de klimaatcritici? Is de opwarming van de aarde eigenlijk wel ongewenst? Op welke (wetenschappelijke) feiten wordt Nederlands klimaatbeleid gebaseerd?

lees meer...

sprekers:

  • Salomon B. Kroonenberg, hoogleraar geologie aan de Afdeling Technische Aardwetenschappen (TU Delft)
  • Marius de Geus, Univ. docent politicologie (Universiteit Leiden)
  • Eric Schellekens, Programmamanager Landelijk Gebied (Arcadis)
  • Koen Haegens, journalist Groene Amsterdammer (discussieleider)

2 december 2007: Kunst en wetenschap

Download hier de column van Jos van den Broek

Is kunst ook een wetenschap? En is wetenschap bij gelegenheid kunst? Kunst en wetenschap worden traditioneel als verschillend bestempeld, als intuitie en ratio. Maar de laatste jaren weten kunst en wetenschap elkaar steeds vaker te vinden. Veel wetenschappers blijken ook niet onaardige kunstenaars te zijn. Tijdens deze bijeenkomst is er gediscusseerd over de verschillen en overeenkomsten tussen kunst en wetenschap, en wat ze van elkaar kunnen leren of hoe ze van elkaar kunnen profiteren.

lees meer ...

sprekers:

  • Robert Zwijnenberg, bijzonder hoogleraar Kunstgeschiedenis (kunst en wetenschap) Universiteit Leiden, projectleider CO-OPs.
  • Remko Scha, hoogleraar computerlinguistiek (Universiteit van Amsterdam), medewerker Institute of Artificial Art Amsterdam, kunstenaar
  • Koen de Vries, Leids kunstenaar (galerie Poonberg)
  • Jos van den Broek, docent wetenschapscommunicatie (Universiteit Leiden), hoogleraar biomedische wetenschapscommunicatie (Leids Universitair Medisch Centrum) discussieleider)
Email ons | ©2010 Science Café Leiden | Disclaimer & Colofon