Logo Science Café Leiden

31 januari 2012: Hoe kan een computer Jazz van Rock muziek onderscheiden?

Verslag

Duur                         : 20:05 – 21:45 uur
Publiek                    : 43 personen
Lezing                      : Dr. A. Honingh (Institute for Logic, Language and Computation (ILLC),  Universiteit van Amsterdam)
Divertissement      : Dansorgel de Cubaan

Gezien het hoge specialistische gehalte van de inleiding is deze weergave slechts een benadering van hetgeen werd gepresenteerd. Anline Honingh introduceerde een hoogst ongebruikelijke wijze van omgaan met muziek, bestaande uit een inleiding in de mathematische en computationele muziekwetenschappen. Hiermee wordt het mogelijk om muziek op formele wijze te benaderen en te formaliseren/categoriseren/classificeren. Door de voortschrijdende digitalisering van muziek is dat ook zeer goed praktisch toepasbaar.

Een belangrijk hulpmiddel bij de classificatie zijn intervalcategorieën, die leiden tot (automatische) globale indeling van muziek door de eeuwen heen. Het is gebleken dat intervallen karakteristieker zijn voor muziek dan de vormen die voor ons gebruikelijk zijn, zoals ritme en instrumentatie.

Voorbeelden van theorieën die aan de genoemde aanpak ten grondslag liggen zijn de ‘Stemmingen- en intonatietheorie’, de ‘Toonladdertheorie’ en de ‘Toonklasseverzamelingentheorie’. Met name de laatste is een handig hulpmiddel gebleken. Door vereenvoudiging en reductie van dimensies met behulp van Multi Dimensional Scaling kan elk muziekstuk worden gerepresenteerd als een punt in een driedimensionele ruimte. Zo kan door het visueel maken van interval categorieën een muzikale periode zichtbaar worden gemaakt.

Desgevraagd gaf Aline aan dat zij voor haar werk gebuik maakt van midi. Tenslotte bleek er nog geen sprake te kunnen zijn van een universele theorie, aangezien tot nu toe alleen Westerse muziek is bestudeerd.

Dansorgel ‘De Cubaan’ bezorgde het publiek een prachtige, exotische muzikale reis, gekruid met Guaracha, Merengue, Bachata, Salsa, enzovoorts, daarbij o.m. gebruik makend van een draaiorgel: hoogst origineel. In het koude Leiden werd op deze wijze een hoop warmte gegenereerd.

Email ons | ©2010 Science Café Leiden | Disclaimer & Colofon